O plikach cookies

Dla uzyskania optymalnej oferty, wykorzystujemy pliki cookie do gromadzenia treści o użytkowaniu, które TravelTrex GmbH udostępnia również naszym partnerom. Profile użytkowania są tworzone na podstawie aktywności użytkownika przy użyciu informacji o urządzeniu końcowym i przeglądarce. Te profile użytkowania są wykorzystywane do analizy statystycznej, indywidualnych rekomendacji produktów, zindywidualizowanej reklamy i pomiaru zasięgu. W tym celu wymagana jest zgoda użytkownika (możliwa do odwołania w dowolnym momencie), która obejmuje również przekazywanie niektórych danych osobowych zewnętrznym dostawcom w krajach trzecich spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, takich jak Google lub Microsoft w USA.

Klikając w pole , akceptują Państwo korzystanie z niefunkcjonalnych plików cookie i podobnych technologii. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody, należy kliknąć w . Wówczas skorzystamy wyłącznie z usług, które są technicznie niezbędne i konieczne do realizacji umowy.

Więcej informacji na temat korzystania z plików cookies oraz sposobu zmiany ustawień można znaleźć na stronie Cookie-Policy.

Informacje o podmiocie odpowiedzialnym znajdują się na naszej stronie Wydawca. Informacje o przetwarzaniu danych i przysługujących Państwu prawach znajdują się na naszej stronie Ochrona danych.

Typowe austriackie przepisy – od gotowanej wołowiny po strudel jabłkowy

01/02/2025 - SnowTrex

Niezależnie od tego, czy chodzi o dania główne, czy desery – Austria ma wiele do zaoferowania fanom sportów zimowych, którzy lubią słodkości. W SnowTrex znajdziesz typowe austriackie przepisy – od knedli drożdżowych po Kasnockn i smażonego pstrąga. Ciesz się swoim posiłkiem!

Dobre dania z górskiej chaty powinny być serwowane nie tylko w górach, ale także w domu!

Kasnockn

Kasnockn uważane są za narodowe danie Vorarlbergu. Znane są również jako „Knöpfle” lub „Kässpätzle”. Podstawowym przepisem jest ciasto na pierogi, nieodłączna część austriackiej kuchni domowej.

Oto składniki: ¼ kg mąki, sól, 1 jajko, ok. ¼ litra wody, 200 g startego sera górskiego, 2 cebule, 3 łyżki kwaśnej śmietany lub oleju, 5 łyżek masła.

Tak to działa: Z mąki, soli i jajka przygotuj półtwarde ciasto, które będzie odrywać się od łyżki (nie wyrabiaj go zbyt mocno, w przeciwnym razie ciasto stanie się lepkie). Przecedź ciasto przez sito do wrzącej wody i gotuj, aż szpecle urosną; odcedź i przepłucz zimną wodą.

Umieść spaetzle na przemian z tartym serem w podgrzanej misce; ostatnia warstwa musi składać się z sera.

Posiekaj cebulę, usmaż na smalcu na złoty kolor i polej nią spaetzle. Na koniec polej zrumienionym masłem.

Zupa kluskowa z semoliny

Zupa wołowa jest zupą par excellence klarowną i jest bardzo popularna jako podstawa wielu austriackich specjałów. Aby uzyskać dobry rezultat zupy, potrzebujesz tylko kilku prostych kroków i trochę czasu na jej przygotowanie.

Oto składniki: 600 g wołowiny, 1 ½ – 2 litry wody, 1 mały pęczek zieleniny (marchew, żółta rzepa, seler, por, pietruszka), 1 cebula, 8 ziaren pieprzu, 3-4 nitki szafranu, posiekany szczypiorek, 80 g grubej kaszy manny, 30 g masła, 1 jajko, sól, gałka muszkatołowa.

Tak to działa: Umyj bardzo dobrze kości wołowe ciepłą wodą, umieść w zimnej wodzie i gotuj przez kilka minut. Następnie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Umieść mięso z kośćmi, zieleniną, cebulą i przyprawami w dużej ilości wody, przykryj i gotuj powoli przez 2-3 godziny. Upewnij się, że zupa nie gotuje się zbyt mocno, w przeciwnym razie stanie się mętna. Następnie odcedź zupę, dopraw do smaku i dopraw szczypiorkiem.

Aby przygotować pierogi z kaszą manną, wymieszaj masło z jajkiem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj kaszę manną, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Wytnij pierogi dowolnej wielkości, dodaj do gotującej się zupy i odstaw na około 15 minut.

Sznycel wiedeński

Prawdziwy sznycel wiedeński zawsze musi być sznyclem cielęcym. I nawet jeśli bułka tarta nie jest już zrobiona z płatków złota, jak kiedyś w Konstantynopolu i Mediolanie, sznycel nadal musi być złotobrązowy i błyszczący.

Oto składniki: 4 kotlety cielęce, sól, mąka, 1 jajko, 2 łyżki mleka lub wody, bułka tarta, tłuszcz do smażenia.

Tak to działa: Dobrze rozbij mięso, zrób kilka nacięć wokół krawędzi i lekko posól z obu stron. Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku wymieszanym z mlekiem i wodą oraz bułce tartej. Lekko dociśnij bułkę tartą. Rozgrzej tłuszcz na odpowiedniej patelni (tłuszcz powinien mieć co najmniej wysokość kciuka) i smaż sznycle z obu stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając patelnię. Dobrze odsącz i podawaj udekorowane cząstkami cytryny.

Złocisto-brązowy sznycel wiedeński, oczywiście udekorowany kawałkiem cytryny

Esterházy rostbef

W tym przypadku rostbef zawdzięczamy słynnej dynastii magnatów Esterházy, którzy byli nie tylko wielkimi mecenasami sztuki czy odnoszącymi sukcesy politykami, ale także utalentowanymi smakoszami.

Oto składniki: 4 pieczenie wołowe, sól, pieprz, mąka, tłuszcz, ½ cebuli, 2 marchewki, ½ kurkumy, 1 korzeń pietruszki, ok. 125 ml zupy, 1 łyżeczka mąki, 125 ml kwaśnej śmietany, 1 cytryna.

Tak to działa: Rozbij pieczeń, lekko ponacinaj na brzegach, dopraw solą i pieprzem i zanurz jedną stronę w mące. Włóż oprószoną mąką stronę do rozgrzanego tłuszczu i zrumień z obu stron. Drobno pokrój cebulę i warzywa korzeniowe. Podsmaż paski cebuli na tłuszczu, a następnie krótko podsmaż warzywa korzeniowe. Dodaj zupę do warzyw, doprowadź do wrzenia i zalej pieczeń. Smaż kawałki mięsa w sosie przez 15-20 minut. W międzyczasie wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby zagęścić sos. Dopraw drobno pokrojoną skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut. Polej sosem kawałki pieczeni podczas serwowania – pieczeń Esterházy jest gotowa. Podsmaż korzenie oddzielnie na odrobinie masła i posmaruj nimi pieczeń podczas serwowania.

Pieczony pstrąg

Jako alternatywa dla dań mięsnych, istnieje również lekkie danie dla żołądków wszystkich sportowców. Upiecz pstrąga zgodnie ze starą tradycją.

Oto składniki: 4 pstrągi, sól, mąka, 8 łyżek masła, 8 łyżek posiekanych ziół (pietruszka, melisa, ewentualnie estragon, trybula, szałwia).

Oto jak to działa: Posól wypatroszonego pstrąga, obtocz w mące, włóż do rozgrzanego masła i smaż z obu stron do zrumienienia i trzymaj w cieple.

Podgrzej drobno posiekane zioła na patelni z gałką świeżego masła. Natychmiast polej pstrąga i podawaj.

Tarta Sacher

Hotel Sacher w Wiedniu jest jednym z najsłynniejszych hoteli na świecie. Nic dziwnego, ponieważ serwuje jeden z najsmaczniejszych tortów na świecie.

Oto składniki: 150 g masła, 150 g cukru, 150 g czekolady, 8 jajek, 120 g mąki, masło, bułka tarta, dżem morelowy, 150 g czekolady, 1 łyżka oleju, 200 g cukru, 125 ml wody.

Oto jak to działa: Ubij masło z połową cukru, czekoladą zmiękczoną w kąpieli wodnej i żółtkami dodawanymi pojedynczo, aż masa będzie gęsta i puszysta. Przesiej mąkę do spienionej masy. Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wlej do mąki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i piecz w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.

Przełóż ciasto na kratkę do ostygnięcia, wyjmij z formy po około 2 godzinach i umieść na talerzu tak, aby gładki spód ciasta znajdował się na wierzchu. Posmaruj wierzch bardzo cienką warstwą dżemu morelowego i przykryj polewą czekoladową. Tort Sachera smakuje szczególnie pysznie podany z bitą śmietaną!

Aby przygotować polewę czekoladową, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z olejem. Doprowadź cukier i wodę do wrzenia. Wymieszaj łyżką ostudzony roztwór cukru z roztopioną czekoladą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Tort Sachera smakuje szczególnie dobrze z bitą śmietaną

Tort marmurkowy

Marmorgugelhupf należy do austriackiego stolika kawowego jak żadne inne ciasto.

Oto składniki: 150 g masła, 120 g cukru, 1 saszetka cukru waniliowego, 4 jajka, 4 łyżki śmietany, 250 g mąki, ½ saszetki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, masło, bułka tarta.

Tak to działa: Oddziel jajka. Utrzyj masło, ⅔ cukru, cukier waniliowy i żółtka. Wmieszaj śmietanę. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do piany. Ubij pozostały cukier z białkami na sztywną pianę i również wylej na pianę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Podziel ciasto na dwie połowy. Wymieszaj kakao z odrobiną wody i ostrożnie wmieszaj do jednej połowy ciasta.

Wlej ciemną i jasną mieszankę na przemian do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec użyj trzonka drewnianej łyżki, aby kilka razy przeciągnąć przez obie mieszanki ciasta, tworząc smugi. Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.

Pierogi salzburskie

Po długim dniu spędzonym na śniegu w Salzburger Land nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie wieczoru od typowego specjału.

Oto składniki: 4 jajka, 60 g cukru, 20 g mąki, 4 łyżki masła.

Tak to działa: Aby przygotować Salzburger Nockerln, oddziel jajka, ubij białka na sztywno, dodawaj cukier po łyżce i ubijaj, aż białka będą błyszczące i twarde w dotyku. Ubij żółtka i ostrożnie połącz z białkami. Posyp mąką i ostrożnie wymieszaj.

Roztop masło w owalnym naczyniu żaroodpornym. Rozłóż bezę w formie trzech dużych hałd („pierogów”) i piecz w temperaturze 200°C przez 5-10 minut. Posyp cukrem i natychmiast podawaj.

Strudel jabłkowy

Według legendy strudel wywodzi się z ciasta baklava. A baklava to typowy turecki deser. Według pism, strudel prawdopodobnie pochodzi z Arabii, skąd został przywieziony do Turcji przez Egipt, Palestynę i Syrię. Turecka baklava prawdopodobnie dotarła do nas przez Bałkany po podboju Bizancjum w 1453 roku – jako racje marszowe.

Składniki: ¼ kg najlepszej mąki, 1 łyżeczka soli, 1-2 łyżki oleju, ok. 125 ml letniej wody, 100 g bułki tartej, 125 g masła, 1,5-2 kg jabłek, cukier, cynamon, goździki w proszku, orzechy i rodzynki sułtańskie.

Oto jak to działa: Aby przygotować ciasto na strudel, wymieszaj mąkę, sól, olej i tyle letniej wody, aby uzyskać miękkie ciasto. Ugniataj bardzo dobrze, aż stanie się jedwabiście gładkie.

Uformuj ciasto w bochenek, przykryj i odstaw na ok. 30 minut. Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole i rozciągnij je grzbietem dłoni, aż stanie się cienkie jak wafel. Odetnij krawędzie.

Podsmaż bułkę tartą na maśle na złoty kolor. Rozłóż na posmarowanym masłem cieście strudla. Obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na grubej tarce, dopraw cukrem, cynamonem i szczyptą goździków, a następnie rozsyp na bułce tartej. Posyp kilkoma rodzynkami sułtańskimi i/lub grubo startymi orzechami do smaku. Posmaruj rozwałkowany strudel dużą ilością masła, ułóż na blasze do pieczenia szwem do dołu i piecz w temperaturze 180°C do uzyskania złotobrązowego koloru.

Strudel ze świeżymi jabłkami powinien znaleźć się w każdym zimowym menu

Gotowana wołowina

Kto nie zna tego uczucia: jeździsz na nartach i uprawiasz sport przez cały dzień, a wieczorem chcesz tylko jednej rzeczy: czegoś do jedzenia, co cię wypełni i będzie dobrze smakować. W takim przypadku „Tafelspitz” jest jednym z polecanych dań.

Oto składniki: ok. 2 kg gotowanej wołowiny (końcówka ogona wołowego) i 3 kg mięsa z udźca, 300 g warzyw korzeniowych (marchew, żółta rzepa, seler w równych częściach) obranych i oczyszczonych, 1 cebula ze skórką, przepołowiona, ½ łodygi pora oczyszczonego, 10 ziaren czarnego pieprzu, sól, odrobina lubczyku, 6 plastrów kości szpikowej, szczypiorek do posypania.

Oto jak to działa: Podsmaż nieobraną cebulę na patelni bez tłuszczu, aż stanie się ciemnobrązowa po przekrojonych stronach i odłóż na bok. Umyj kości szpikowe i mięso na ciepło i dobrze osusz. Zagotuj około 3 litrów wody, dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Zawsze zbieraj pianę i mętną masę. Dodaj ziarna pieprzu, połówki cebuli i lubczyk, a na około 30 minut przed końcem gotowania dodaj warzywa korzeniowe i por. Wyjmij mięso z zupy, odcedź zupę i dopraw solą. Dodaj kości szpikowe i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Pokrój mięso na plastry grubości palca, pokrój warzywa korzeniowe i ponownie zagotuj w odpowiednim naczyniu żaroodpornym z częścią zupy, kośćmi szpikowymi, warzywami korzeniowymi i porem. Posyp posiekanym szczypiorkiem dla wyrafinowanego smaku.

Knedle morelowe z Wachau

Tradycyjnie knedle morelowe można przygotować z ciasta ziemniaczanego, parzonego lub twarogowego. Skoncentrujemy się na cieście twarogowym.

Oto składniki: 400 g twarogu, 150 g mąki, 2 jajka, szczypta soli, odrobina kwaśnej śmietany, ok. 1 kg moreli, kostki cukru, 6 łyżek bułki tartej, masło.

Tak to działa: Pokrusz mąkę i twaróg, wmieszaj jajka i sól. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej śmietany. Schłodź przed użyciem. Umyj i osusz morele. Usuń pestkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki i wypełnij owoc kostką cukru zamiast pestki. Uformuj ciasto w wałek o grubości około 5 cm, pokrój na plastry i spłaszcz każdy plaster. W każdym plastrze umieść morelę, przykryj ciastem i uformuj knedle.

Wrzuć knedle do wrzącej osolonej wody, gotuj delikatnie przez 15-20 minut, dobrze odsącz i obtocz w złotobrązowej bułce tartej. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Styryjskie mięso korzeniowe

Styria jest również znana jako „Zielony Szpik” ze względu na rozległe lasy. Pod względem kulinarnym Styria słynie również z win i styryjskiego mięsa korzeniowego.

Oto składniki: ¾ kg wieprzowiny (łopatka, boczek), 1 litr wody, 125 ml octu, 1 liść laurowy, 8 ziaren pieprzu, 6 ziaren przypraw, 6 jagód jałowca, 3 ząbki czosnku, sól, 2-3 marchewki, 1 żółta rzepa, ½ cebulki piwnicznej, 1 cebula

Tak to działa: Zawiąż przyprawy w lnianym woreczku, korzenie obierz i pokrój w cienkie paski, cebulę przekrój na pół. zagotuj 1 litr wody z octem i wszystkimi składnikami przypraw, dodaj wieprzowinę tak, aby była przykryta wodą i gotuj przez 45 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj korzenie i cebulę i gotuj razem do miękkości. Wyjmij torebkę z przyprawami, pokrój mięso na plastry grubości palca i ułóż dekoracyjnie na wierzchu warzywa korzeniowe i plastry cebuli. Na koniec dodaj kilka łyżek wywaru z gotowania i podawaj udekorowane szczypiorkiem.

Knedle tyrolskie

Knedel jest czymś w rodzaju figuranta kuchni wiejskiej. W zależności od tradycji i struktur gospodarczych, w różnych regionach Austrii można znaleźć wszystkie ich rodzaje: knedle mączne, knedle chlebowe, knedle ziemniaczane, a także knedle chlebowe.

Oto składniki: 6 czerstwych bułek, 250 ml mleka, 3 jajka, sól, 1 mała cebula, 1 łyżka natki pietruszki, 200 g wędzonego mięsa, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki mąki

Oto jak to działa: Ubij mleko, jajka i sól i zalej pokrojone w kostkę bułki. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, posiekaną pietruszkę i drobno posiekaną wędzonkę na maśle i wymieszaj z bułką tartą. odstaw na 30 minut, a następnie uformuj twarde ciasto na pierogi z wymaganą ilością mąki. Zwilż dłonie wodą i uformuj średniej wielkości pierogi. Umieść je we wrzącej, osolonej wodzie i odstaw na 15-20 minut.

Tyrolskie knedle są tradycyjnie spożywane w zupie wołowej lub z kapustą

Strudel z kapustą

Kiedy mówimy o strudlu, wiele osób prawdopodobnie najpierw myśli o słodkim strudlu. Ale pikantne strudle, takie jak strudel z kapustą, są również obowiązkowe do spróbowania. Nie bez powodu jest on tak popularny w Burgenlandzie.

Oto składniki: ¼ kg najlepszej mąki, 1 łyżeczka soli, 1-2 łyżki oleju, ok. 125 ml letniej wody, 1 duża główka kapusty, 1 cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany lub oleju, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka octu, ¼ – ½ litra bulionu wołowego lub wody, sól, pieprz, 2 łyżki masła lub smalcu

Oto jak to działa: Aby przygotować ciasto na strudel, wymieszaj mąkę, sól, olej i wystarczającą ilość letniej wody, aby uzyskać miękkie ciasto i bardzo dobrze ugniataj, aż będzie jedwabiście gładkie. Uformuj ciasto w bochenek, przykryj i odstaw na ok. 30 minut. Rozwałkuj ciasto na średniej wielkości stole pokrytym posypaną mąką ściereczką i rozciągnij je grzbietem dłoni, aż będzie cienkie jak wafel. Odetnij krawędzie.

Usuń łodygę z kapusty i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę z cukrem. Dodaj kapustę i podsmaż. Zdeglasuj octem, dopraw solą i wlej zupę. Smaż kapustę powoli. W razie potrzeby dodaj trochę więcej płynu. Dopraw gotową kapustę solą, pieprzem i octem i pozostaw na kuchence, aż płyn odparuje. Posmaruj ciasto strudla roztopionym smalcem lub masłem. Rozłóż kapustę na wierzchu. Zwiń strudel w rulon, ułóż na blasze do pieczenia szwem do dołu i piecz w temperaturze 180°C do uzyskania złotobrązowego koloru. Udekoruj strudel kminkiem posypanym według uznania.

Schlipfkrapfen

Schlipfkrapfen są często podawane w różnych restauracjach w ośrodkach narciarskich, aby naładować baterie po jeździe na nartach. Oto przepis, który możesz przygotować w domu jako pamiątkę z wakacji na nartach.

Oto składniki: 300 g mąki (pół mąki żytniej, pół mąki pszennej), sól, 1 jajko, woda według uznania

Nadzienie szpinakowe: ½ kg szpinaku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta Nadzienie mięsne: 1 cebula, 2 łyżki masła, 400 g mięsa (gotowanego lub pieczonego), 1 jajko, natka pietruszki, sól, majeranek, pieprz, 1-2 łyżki bułki tartej

Tak to działa: Wymieszaj mąkę, sól i jajko z wymaganą ilością letniej wody, aby uzyskać ciasto na makaron; ugniataj bardzo dobrze i odstaw na 30 minut.

Uformuj ciasto w grubszy wałek, pokrój na cienkie krążki i rozwałkuj każdy krążek do wielkości dłoni. Przykryj nadzieniem, złóż na pół i mocno dociśnij brzegi. Gotuj pączki w osolonej wodzie przez około 10 minut, wyjmij i ułóż warstwami w misce. Posyp każdą warstwę startym serem, a następnie dopraw gorącym tłuszczem.

Gulasz Szeged

Gulasz Szeged nie pochodzi z węgierskiego miasta Széged, jak mogłaby sugerować nazwa, ale wywodzi się od Szeklerów, węgierskich mieszkańców Siedmiogrodu. Dlatego pierwotnie nazywał się Székelygulyas.

Oto składniki: ½ kg tłustej wieprzowiny, 150 g wędzonego boczku, 3 cebule, 1 łyżka papryki w proszku, sól, kminek, 1 ząbek czosnku, 125 ml wody, ½ kg kiszonej kapusty, 125 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka mąki

Tak to działa: Pokrój mięso na 2-3 cm kawałki. Pokrój boczek w kostkę i podgrzej na patelni, aż się zeszkli. Dodaj posiekaną cebulę, smaż na jasnobrązowy kolor, dodaj paprykę i mięso i krótko smaż. Dopraw gulasz solą, kminkiem i czosnkiem, zalej wodą, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj kapustę kiszoną, pokrojoną kilka razy, na patelnię, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Przed podaniem dobrze wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj do gulaszu i ponownie krótko zagotuj.

Smacznego!

Kierowcy ratraków dbają o idealnie utrzymanie stoków na terenie narciarskim

Delikatne skręty carvingowe na perfekcyjnie przygotowanych stokach – to prawdziwe ...

Najlepsze destynacje do jazdy na nartach na wiosnę i Wielkanoc

Dużo śniegu, słońca, dobra widoczność, przyjemna temperatura: jazda na nartach ...

$stickyFooter