Dla wielu entuzjastów sportów zimowych, regionalne specjały są nieodłączną częścią idealnego urlopu narciarskiego. Niektóre tereny narciarskie narciarskie są wyjątkowo zachęcające dla miłośników dobrego jedzenia. SnowTrex przygotował kilka wskazówek dla wszystkich smakoszy.
Doskonałe obiekty dla smakoszy w dolinie Ziller
Jeśli chodzi o delektowanie się smakiem i winem w górach, trudno ominąć Kristallhütte na terenie narciarskim Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch. To wyjątkowe miejsce na wysokości 2 147 m n.p.m. oferuje restaurację z kominkiem, piwniczkę z winami i mały hotel lifestyle’owy z eleganckimi apartamentami i strefą wellness. W menu znajdują się takie przysmaki jak knedle ze szpinakiem, Kaiserschmarrn i strudel jabłkowy. Wieczorem serwowane jest wykwintne 5-daniowe menu dla smakoszy.
Również na terenie narciarskim Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch znajduje się schronisko Wedelhütte. W salonie goście mogą zjeść posiłek na „Sky Terrazza”, przeszklonym tarasie słonecznym z widokiem na górską scenerię Zillertal. Menu waha się od tradycyjnego Tafelspitz po owoce morza i tak zwane „superfoods”, a każdemu z nich towarzyszy zarekomendowane wino domowe. W budynku znajduje się również najwyższej położona winiarnia na świecie. w której można delektować się wybornymi rocznikami w rustykalnej atmosferze.
Restauracje Toque i Star Cup w Ischgl
Szeroka gama górskich restauracji specjalizuje się w wyrafinowanej kuchni, lecz niektórym gospodarzom to nie wystarcza. W górach przyjemność powinna być na najwyższym poziomie. W niektórych miejscach to najlepsi szefowie kuchni gotują dla entuzjastów sportów zimowych. W samym Ischgl jest obecnie osiem wykwintnych restauracji, które łącznie mają aż 18 gwiazdek. Na przykład „Paznauner Stube” w Hotelu Trofana Royal w Ischgl posiada trzy gwiazdki Gault Millau. Tyrolski szef kuchni Martin Sieberer wyczarowuje tu innowacyjne dania z regionalnych składników.
Raj dla smakoszy na lodowcu Stubai
Na austriackim terenie narciarskim na lodowcu Stubai można delektować się wykwintnymi posiłkami w restauracji „Schaufelspitz” – najwyżej położonym punkcie tej lokalizacji. David Kostner, jeden z najlepszych szefów kuchni w Tyrolu, zachwyca gości swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Na górskiej stacji kolejki linowej Eisgrat, na wysokości 2900 m n.p.m., serwowane są wyjątkowe dania, takie jak tatar wołowy, pianka z homara, szynka z bażanta oraz pyszna jagnięcina. Restauracja jest otwarta od października do maja, podobnie jak teren narciarski na lodowcu,
Kulinarne safari w Alta Badia
Skąpane w słońcu południowotyrolskie wino to rozkosz nie tylko dla koneserów wina. W Alta Badia nie tylko można spodziewać się atrakcyjnych zniżek na początku sezonu, ale również prawdziwej uczty dla podniebienia: „Gourmet Safari” zaprasza wszystkich smakoszy. Ta wyjątkowa wyprawa narciarska zabierze uczestników w podróż od chaty do chaty, odkrywając kolejne kulinarne delicje. W ramach tego wydarzenia bierze udział siedem znakomitych restauracji, w tym renomowany Club Moritzino.
Degustacja wina i targ rolniczy w Ski amadé
Na kilku terenach narciarskich Ski amadé odbywa się wiosną „Tydzień narciarstwa i wina”. W regionie Salzburg Sport World, w Schladming-Dachstein, w dolinie Gastein, na Hochkönig i w dolinie Grossart austriackie przysmaki i muzyka osładzają wiosenną jazdę na nartach. Na tym najwyżej położonym targu rolniczym w Alpach lokalni producenci rozstawiają swoje stragany tuż obok schronisk narciarskich. Miejscowi sprzedają swoje regionalne produkty między innymi na lodowcu Dachstein lub w Panoramakugel w Sportgastein na wysokości 2700 m. Do kieliszka dobrego można zamówić bekon, ser, chleb wiejski lub knedle.
Centrum przyjemności w Lech-Zürs
Arlberg to również wybitny region kulinarny. W Lech i St. Anton restauracje serwujące wykwintne dania cieszą się ogromną popularnością. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań jest tradycyjne fondue, które jest przygotowywane z wyjątkową dbałością o składniki. Lech, Zug i Oberlech to miejsca, gdzie znajduje się wiele restauracji dla miłośników dobrego jedzenia. W eleganckich restauracjach, wśród których można znaleźć kilka z dwiema lub trzeba gwiazdkami, spotyka się śmietanka towarzyska. Szczególnie polecaną restauracją jest „Rote Wand” w Zug, która mieści się w czterogwiazdkowym hotelu o tej samej nazwie. nazwie.
Atrakcje dla smakoszy w St. Anton
Druga strona terenu narciarskiego w Austrii St. Anton zaprasza na ucztę. „Verwallstube” w górskiej stacji Galzigbahn uznaje się za prawdziwą perełkę gastronomiczną na Arlbergu. Stylowa gospoda nad St. Arlberg to jedna z najwyżej położonych restauracji dla smakoszy w Alpach, znajdująca się na wysokości ponad 2000 metrów. W menu dominują specjały rybne stworzone przez szefa kuchni Matthiasa Weinhubera.
Szwajcarscy mistrzowie kuchni w Górnej Engadynie
W modnym ośrodku narciarskim St. Moritz , kulinarne imperium należy do rodziny szefów kuchni Mathis. Ojciec Hartly Mathis był jednym z pionierów kuchni, który zbudował imperium smakoszy na Corviglia. Dziś syn Reto Mathis prowadzi kilka znakomitych restauracji. Zasłynął ekstrawagancką tarte flambée z czarnymi truflami.
St. Moritz jest również znany z „Festiwalu Smakoszy”, podczas którego na początku roku hołduje się najlepszej sztuce kulinarnej podczas dziewięciodniowego wydarzenia. Co roku liczni renomowani szefowie kuchni z całego świata zapraszają do udziału w tym kultowym festiwalu. Zaplanowany program obejmuje safari dla smakoszy, degustacje, imprezy kulinarnie z winem i szampanem.
Gwiazdki w Zermatt
W malowniczym Zermatt znajdują liczne ekskluzywne restauracje, które zdobyły prestiżowe gwiazdki Gault-Millau lub Michelin, takie jak „After Seven” i „Capri”. Na wysokości 2100 m n.p.m., „Chez Vrony” zyskało uznanie w środowisku szwajcarskich smakoszy. Z malowniczym widokiem na Matterhorn, jedzenie serwowane tutaj jest po prostu wyśmienite. Charakterystyczne potrawy z Valais są przygotowywane z własnych produktów hotelu, co dodaje im wyjątkowego smaku.
Nabrałeś apetytu? W takim razie udajmy się w góry i do krainy smakoszy. Nie zapomnij: rezerwuj wcześnie!